Vi är en familj som bor i Frövi, några mil utanför Örebro som tycker väldigt mycket om sköldpaddor. Hemma hos oss bor många sköldpaddor.
Rysk stäppsköldpadda (Testudo Horsifieldii)
En Rysk stäppsköldpadda har kraftfulla framben med 4 tår på varje fot (andra Testudo arter kan ha 5 tår), den är en mycket duktig grävare och kan gräva långa gångar under marken. Gångarna brukar vara allt emellan 80 cm till 2 meter.
Inomhusmiljö
I vårat klimat så krävs det tillgång till varm och torr miljö för inomhus låda. Detta skapar man enklast av t.ex. en öppen plywoodlåda. Varför man fördelaktigt skall välja en trälåda är t.ex. att det blir bättre luft cirkulation och risken för över hettning och uttorkning minskar i en trälåda. Ett glasakvarium kan också göra att sköldpaddan vankar fram och tillbaka och tror att den skall komma ut vilket kan vara stressande för sköldpaddan. Väggarna till buren bör vara relativt höga, eftersom sköldpaddor kan klättra förvånansvärt bra. Räkna med ett djup för bottensubstrat på ca 15 cm och sedan ca 30 cm till för vuxna sköldpaddor. Tänk på att inte göra sidorna för höga pga. att luft cirkulationen och värmeväxlingen försämras då.
Det är inte någon bra idé att låta sköldpaddan gå fritt inomhus, eftersom den då utsätts för drag och nedkylning, framförallt vintertid och för att risken för skador kan öka. Det är inte heller bra att sköldpaddan går en längre tid på hårt och halt underlag då den får en onaturlig benställning som leder till att sköldpaddans leder blir missformade. Buren ska vara stor nog så att sköldpaddan kan få motion. En landsköldpadda kräver mycket utrymme!
Temperatur
Man ska ge sköldpaddan möjlighet att sola sig, dom älskar att sola, man kan ofta se den ryska stäppsköldpaddan ligga med utsträckta ben och huvud (detta beteende kan uppfattas på andra arter att dom inte är friska), man kan också se dom ligga på varandra för att få den bästa solplatsen. Den varma delen bör ligga mellan 30-35 grader och i den svala delen bör temperaturen ligga kring ca 22 grader dit ska sköldpaddan kunna gå om den vill ha svalare. Till natten är det bra om temperaturen kan sjunka till 18 grader. Värmen behöver sköldpaddan för att kunna få igång matsmältningen och det ökar också deras aktivitet med värme och ljus. Värmeplatsen skall också vara i form av värme som kommer uppifrån inte värmeslingor eller värmestenar.
Uv-ljus
Ultraviolett ljus är viktigt för att sköldpaddan ska kunna tillgodose sig med vitamin D3. Naturlig sol innehåller UV-B strålning och det är vad som krävs för att vitamin D3 ska bildas i kroppen och i sin tur påverka kalciumupptaget. Utan UV-B så kan inte kalcium bygga upp benstrukturen man måste ha UV-B belysning som bör stå på minst 12-14 timmar/dag. Låt lamporna vara släckta till natten. Utan ultraviolett ljus kan sköldpadda få skador i skelettvävnaden.
VARNING: Alla elektriska installationer som används till sköldpaddor måste vara helt säkra och de ska vara skyddade med säkringar och strömbrytare eller jordfelsbrytare. Sköldpaddorna är mycket destruktiva och kan bita genom oskyddade kablar och installationer med allvarlig risk för brand eller sin egen död
Inredning
Den ryska stäppsköldpaddan är pigg, aktiv och vetgirig djur så det gäller att inreda lådan med t.ex. stenar att klättra på, område att gräva ner sig, grotta att gömma sig i, ju mer variation dess då bättre. Denna inredning ger också sköldpaddan en möjlighet att t.ex. kunna gräva ned sig och ha en naturlig mikroklimat miljö alltså kunna reglera kroppstemperaturen och vätskebalansen. Den ryska sköldpaddan är mycket snabb på att ”hoppa” ner från toppen av ”hustaket” och sedan klättra upp och göra om ”hoppet”.
Till bottensubstrat är leksand och jord (jord som kan användas är t.ex. planteringsjord, kompostjord) 50/50 idealiskt. En skål med vatten, gärna ett större fat som dom kan ställa sig i. Byt vattnet dagligen och/eller om det finns avföring i vattnet. Sepiaskal bör också alltid finnas. Sepiaskal innehåller kalciumkarbonat och med sepiaskal i lådan så har sköldpaddan möjlighet att reglera detta själv. Hö som man t.ex. kan torka själv på sommaren i solen på ett lakan eller som man köper i zooaffärerna bör också alltid finnas till hands för att sköldpaddorna ska kunna få i sig fibrer. Mer som är bra är torkade brännässlor. Ett hus får stå för den riktiga grottmiljön. Huset ska gärna vara lågt i tak så sköldpaddan nästan kan känna taket mot sitt skal, det får den att känna sig trygg. Nu har du fått en låda som duger. Vad som mer är att rekommendera är att låta din sköldpadda gå ute sommar halvåret.
Mat
Ryska stäppsköldpaddan är helt och hållet vegetarian, i det vilda äter den blommor, gräs, örter och frukter när det finns, men frukter är det inte så rikt med i den karga miljön. I fångenskap skall vi försöka efterlikna dess kost så mycket som möjligt, så ge under inga omständigheter t.ex. katt- eller hundmat till dem, den sortens mat innehåller för höga halter av protein och det skulle skada sköldpaddans njurar. Och det slutar oftast med att sköldpaddan dör eller/och får njursten.
Undvik även att ge "pellets för landsköldpaddor" det flesta sorter av pellets innehåller på tok för hög nivå av protein och kan göra mer skada än nytta. De jag rekommenderar i pellets är Pre Alpin Testudo den innehåller lite protein, mycket fibrer inga konserveringsmedel, smakämnen eller tillsatser den innehåller mer än 60 olika gräs och örter. Finns även att köpa hos en del svenska uppfödare.
Krydda maten med vitamintillskott som t.ex. Nutrobal (kan beställas av P-A Barkskog) 2-3 gånger per vecka och de övriga dagarna kalciumtillskott t.ex. kalciumkarbonat från apoteket eller foderkalk från Lantmännen. Detta ges också sommartid.
Ha även sepiaskal tillgänglig i buren så får sköldpaddan möjlighet att reglera kalcium intaget själv. Det är inte alla sköldpaddor som äter det. Om sköldpaddan inte får tillräckligt med kalcium tas kalciumet upp från skelettet vilket kan leda till ”Metabolic bone disease” sköldpaddan får buckligt/pyramid format skal.
Bra mat:
*Romansallad
*Provensalsk salladsblandning
*Maskrosor, kirskål, grodblad
Vid symtom som du bör kontakta en veterinär.
1. Pipande ljud vid andning och sköldpaddan kan även andas med öppen mun och /eller bubblor från näsan.
2. Igensvullna ögon.
3. Gnider sina ben konstant mot ögonen, öronen.
4. Viktminskning, mask i avföringen.
5. Skador i skalet. Rött blodaktigt i skalet. Mjukt skal.
6. Insjunkna ögon vätskebrist. Kan räcka med att bada sköldpaddan 30 minuter i ljummet vatten.
7. Infektioner i huden. Sår som inte vill läka.
8. Svullna öron.
9. Allmänt hängig (skall då inte förknippas med deras nedladdnings tid på hösten då dom blir lite mindre aktiva).
10. Matvägran.
11. Blek i munnen.
Sköldpaddors urin inne håller urinsyra, denna urinsyra ska vara vitaktig och lite ost liknande då är den normal om den är rosa eller grå och luktar illa så kan det betyda på en infektion. Njursten kan också orsaka problem en syn att veta om din sköldpadda har njursten är om den har svårt att använda bakbenen/benet eller haltar så kan det bero på njursten. Njursten orsakas av fel kost.
Ungar
Ungar äter den samma mat som de vuxna men det kan ta ca 3 dagar till en vecka innan den tar sin första munsbit men den klarar sig så lång tid med näringen från gulsäcken. Nu är ryssar riktigt glupska så ge inte mycket mat, dom måste växa långsamt, ge ca 1 gr mat om dagen. Vi vill inte att detta nya liv skall få kulligt skal och njurproblem. Samma vitaminer och kalk som till de vuxna.
Om du skall låta ungarna vistas ute så se till att du har nät över utehagen och låt inte ungarna bo i samma låda som vuxna djur på ca 3-4 år, ungarna kan bli trampade, bitna eller klämda av de vuxna djuren.
Ungar har mjukt skal väldigt länge ca 1-1½ år. Ungar bör vara i ganska lika storlek när de går tillsammans annars finns risk att de biter varandra.
Skötselråden är framtagna dels från egna erfarenheter och från information på www.horsfieldii.com